BLOG INHOUD
Naso Med
7 tips tegen een herfstblues
Inhoudsopgave
Inleiding
De herfst is begonnen! Een tijd van het jaar waarin je kunt genieten van de herfstzon en de kleurenpracht in de natuur. Maar ook een tijd van het jaar waarin de temperaturen dalen, het aantal zonuren afneemt en verkoudheid optreedt. 7 tips tegen een herfstdepressie, om gezond en gelukkig te blijven.
1. Zorg voor voldoende daglicht
Daglicht verhoogt je concentratie en productiviteit. Je hebt minder last van hoofdpijn en vermoeidheid. Dit komt doordat je lichaam cortisol aanmaakt uit daglicht. Volgens de Gezondheidsraad heb je genoeg daglicht als je elke dag ongeveer 15 tot 30 minuten buiten bent tussen 11.00 en 15.00 uur. Maak een lunchwandeling of ga fietsen om je hoofd leeg te maken en te ontspannen.
2. Voorkom verkoudheid
Je kunt je heel slecht voelen als je verkouden bent en dat kost onnodig veel energie. Je kunt een verkoudheid niet helemaal voorkomen, maar je kunt wel preventieve maatregelen nemen. Zorg voor een goede hygiëne door regelmatig je handen te wassen met zeep. Het verkoudheidsvirus wordt vaak verspreid via de handen. Raak daarom zo min mogelijk je neus, mond en ogen aan. Maak voorwerpen die door veel mensen worden aangeraakt regelmatig schoon. Veel virussen en bacteriën komen het lichaam binnen via de neus. Je neusslijmvlies herkent deze indringers en ruimt ze op. Verhoog de weerstand van je neusslijmvlies door je neus regelmatig te spoelen met een neusdouche.
3. Eet gezond en kijk om je heen
Belangrijke voedingsstoffen krijg je binnen via fruit, noten, zuivel, vis en groenten. Denk bijvoorbeeld aan vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten. Een dus gezond. En geniet van het leven. Kijk om je heen en wees je bewust van de mooie dingen die je ziet en ontvangt. Zeg dat hardop tegen jezelf zodat je het goed onthoudt en sombere gedachten tegenspreekt.
4. Ventileer je huis regelmatig
Door de lage temperaturen hebben we de neiging om in de herfst en winter de ramen gesloten te houden. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid en neemt het risico op schimmel in huis toe. Huisstofmijten profiteren hier ook van. En de aanwezigheid van fijnstof neemt toe. Ventileer je huis daarom dagelijks door de ramen open te zetten. Gebruik een neusgel om je neusslijmvlies te beschermen tegen allergenen zoals schimmel, huisstofmijt en fijnstof. Dit maakt het moeilijker voor ze om zich in je neus te nestelen, zodat je lichaam er niet op hoeft te reageren en je energie bespaart voor andere dingen.
5. Wat lichaamsbeweging krijgen
Door te bewegen maken je hersenen endorfine aan, wat goed is voor lichaam en geest. Het is bewezen dat je minstens 2,5 uur per week actief moet bewegen om er baat bij te hebben. Je wordt dan minder snel depressief. En het is goed tegen hart- en vaatziekten en diabetes.
6. Leef in een ritme
Een goed dagritme is belangrijk, in combinatie met daglicht. Daglicht is belangrijk voor je biologische klok. Door buiten te zijn en licht te vangen, weet je lichaam dat het dag is en ‘s avonds is het voor je lichaam duidelijk dat het gaat slapen. Zorg ervoor dat je rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Zo’n vast slaapritme is goed voor je lichaam, omdat het zich niet elke dag aan een nieuwe situatie hoeft aan te passen. Dat bespaart je energie.
7. Leuke dingen doen
Zorg ervoor dat je leuke dingen in je agenda plant. Zo simpel is het. Doordat je regelmatig een leuk uitje hebt of iets leuks doet, heb je iets om naar uit te kijken en van te genieten. Doe dit vooral met mensen van wie je houdt, zodat je extra geluk ervaart.