Ontdek meer over
sinus operatie
Volg na een sinusoperatie of operatie aan je voorhoofdsholtes of bijholtes altijd de instructies op van je KNO-arts. Na een operatie aan de sinussen en bijholten krijg je vaak een brochure met instructies voor nazorg. Een van die instructies betreft het spoelen van je neus. Ten minste de eerste drie weken na de operatie is het belangrijk om je neus 2 tot 4 keer per dag te spoelen met een neusspoeling en een zoutoplossing. Dit houdt wonden en holtes schoon en spoelt korstjes weg.
Een sinusoperatie heeft een aantal redenen. Er zijn een aantal holle ruimtes in je hoofd die zich boven en naast de neus bevinden en in directe verbinding staan met de neusholtes. Daarom worden deze holle ruimtes bijholten genoemd. Je hebt twee sinussen boven de ogen, twee kaaksinussen achter de wangen en verschillende kleine holtes in het ethmoïdbot tussen de neusholte en de oogkas. Je hebt ook de sphenoïdholte achter je neus. Je neus en bijholten zijn bekleed met slijmvlies. Dit is een soort huid, maar dan aan de binnenkant. Het slijmvlies produceert vocht en werkt samen met je trilharen om vuil te herkennen en te verwijderen. Dit slijmvlies kan ontstoken raken door virussen, bacteriën, allergenen zoals pollen en andere oorzaken. Als de ontsteking niet verdwijnt ondanks het spoelen van je neus en het gebruik van medicijnen, dan is er sprake van een chronische ontsteking (rhinosinusitis). Een bijholteoperatie is erop gericht om ontstoken weefsel te verwijderen, verstopte doorgangen te openen en voldoende gezond weefsel te behouden zodat je neus en bijholten weer normaal kunnen functioneren. De meest gebruikte chirurgische methode is 'functionele endoscopische sinuschirurgie' (FESS - functional endoscopic sinus surgery). De KNO-arts brengt een dunne buis met een lampje aan het uiteinde (endoscoop) in je neus om aangetast weefsel en bot te verwijderen (ethmoidectomie). Deze methode maakt het ook mogelijk om de middelste neusgang te openen (maxillaire antrostomie), het neustussenschot te corrigeren (septoplastie) en overtollig weefsel te verwijderen (turbinoplastie). Meer informatie over neusoperaties vind je op neus.nu.
Na een sinusoperatie voor sinusitis of neuspoliepen blijven er wondjes achter in je sinussen en bijholten. Er ontstaan ook korstjes. "Deze korstjes zijn een bron van irritatie aan het slijmvlies en er groeien bacteriën op," zegt Dr. J. van der Borden, KNO-arts bij neus.nu en voorheen werkzaam in het BovenIJ Ziekenhuis. Deze broedplaatsen voor bacteriën vormen een infectierisico en daarom wil je ze uit je neus halen. Hetzelfde geldt voor afscheiding rond wondjes of hechtingen. Het spoelen van je neus en bijholten met een neusspoeling en zoutoplossing is hiervoor een goede oplossing.