NEILMED NEDERLAND HEET VOORTAAN NASOMED
GRATIS VERZENDING BIJ BESTELLINGEN BOVEN €55, IN HET BUITENLAND BOVEN €70

Ontdek meer over

Hooi koorts

Doctor pointing

Je neus spoelen helpt tegen hooikoorts omdat het pollen en stuifmeel wegspoelt. Als je je neus regelmatig spoelt, heeft dit vuil geen tijd om zich aan je neusslijmvlies te hechten. Je zult daardoor veel minder hooikoortsklachten hebben.

Als je hooikoorts hebt, reageren de cellen in je neusslijmvlies op pollen, wat een ander woord is voor stuifmeel. Naast pollen van bloeiend gras veroorzaken ook bloeiende bomen zoals wilgen en elzen een pollenallergie. De cellen in je neusslijmvlies herkennen de pollen als een schadelijke stof en vallen aan om ze onschadelijk te maken. Ze geven stoffen af die je slijmvlies verdikken en een allergische reactie bij je veroorzaken, zoals jeuk, een verstopte neus, tranende ogen, een loopneus, vermoeidheid en benauwdheid. 

De stoffen die dit veroorzaken zijn:

  • Histamine: Dit veroorzaakt jeuk, vochtige en tranende ogen en een loopneus;
  • Pro-inflammatoire stoffen: Deze trekken andere cellen aan, waardoor je slijmvlies dikker wordt en er chronische ontstekingen kunnen ontstaan.

Er zijn verschillende medicijnen tegen hooikoorts, zoals chromonen, antihistaminica en corticosteroïden (ontstekingsremmers). Deze medicijnen werken beter als je regelmatig je neus spoelt. Omdat je neus schoon is, zijn je slijmvliezen gemakkelijk toegankelijk voor deze medicijnen, waardoor ze beter hun werk kunnen doen. Dr. R.J.A.M. van der Hulst, KNO-arts bij Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen, noemt de neusspoeling een zeer nuttige aanvulling op medicatie. "Uit de meeste onderzoeken blijkt dat een neusspoeling veel ellende verwijdert zoals virusdeeltjes, bacteriën, stof en pollen." Dr. J. van der Borden, voorheen KNO-arts aan het BovenIJ Ziekenhuis, is het hiermee eens. "Het gaat erom het aantal allergenen in de neus te verminderen, zodat je slijmvlies er niet aan wordt blootgesteld. Spoelen met een echte neusdouche die je goed kan inknijpen werkt geweldig en vermindert klachten."

In de acute fase is het belangrijk om je neus minstens 2 tot 4 keer per dag te spoelen. Je spoelt overtollig slijm en vuil weg en geeft het slijmvlies de kans om te herstellen. De acute fase is de fase waarin je klachten ervaart. Bij ernstige klachten mag je je neus 2 keer extra spoelen.

Preventief is het voor iedereen goed om 1 tot 2 keer per dag je neus te spoelen. Dat voorkomt problemen. "Maak er een dagelijkse hygiënische handeling van, net als tandenpoetsen", zegt KNO-arts Fokkens.

In de acute fase is het belangrijk om je neus minstens 2 tot 4 keer per dag te spoelen. Je spoelt overtollig slijm en vuil weg en geeft het slijmvlies de kans om te herstellen. De acute fase is de fase waarin je klachten ervaart. Bij ernstige klachten mag je je neus 2 keer extra spoelen.

Preventief is het voor iedereen goed om 1 tot 2 keer per dag je neus te spoelen. Dat voorkomt problemen. "Maak er een dagelijkse hygiënische handeling van, net als tandenpoetsen", zegt KNO-arts Fokkens van Amsterdam UMC.

KNO-ARTSEN:

Minder medicijnen bij hooikoorts is mogelijk

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 62 procent van de mensen met ‘allergische rhinitis’, zoals hooikoorts ook wel wordt genoemd, minder medicijnen hoeft te gebruiken als ze hun neus spoelen. Het spoelen van de neus helpt de allergiesymptomen te verlichten en vermindert het gebruik van medicijnen. Spoelen met een isotone fysiologische zoutoplossing is een goede aanvulling op de medische behandeling van hooikoorts, omdat je dit meerdere keren per dag kunt doen en zo je neus vrij kunt houden van allerlei soorten vuil. Het remt ook ontstekingen en herstelt je neusslijmvlies. Je slijmvlies wordt minder dik, waardoor je beter kunt ademen. Uit onderzoek blijkt dat een grote neusdouche (minstens 240 ml) dat met lichte kracht water door je neus spuit, het meest effectief is. Het spoelen met een neusdouche verbetert volgens onderzoek de levenskwaliteit van hooikoortspatiënten.

Referentie

Neusspoeling als aanvullende behandeling bij allergische rhinitis: Een systematische review en meta-analyse
Kristina E. Hermelingmeier, M.D. et al – American Journal Rhinol Allergy. 2012 sep-okt; 26(5): e119-e125

Isotone zoutoplossing neusspoeling is een effectieve aanvullende therapie op intranasale corticosteroïdspray bij allergische rhinitis. Nguyen SA1, Psaltis AJ, Schlosser RJ. – Am J Rhinol Allergy. 2014 jul-aug;28(4):308-11

Lin Chung et al 2014 Mar;28(5):287-9.
Het effect van neusspoeling bij de behandeling van allergische rhinitis

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
De waardering van nasomed.eu/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 586 reviews.
nl_NLNL