NEILMED NEDERLAND HEET VOORTAAN NASOMED
GRATIS VERZENDING BIJ BESTELLINGEN BOVEN €55, IN HET BUITENLAND BOVEN €70

Ontdek meer over

Verkoudheid

Doctor pointing

Als je verkouden bent, produceert je neus extra slijm en wordt je neusslijmvlies dikker, waardoor je neus verstopt raakt. Spoel je neus dan met een neusdouche. Gebruik een neusdouche waar je in knijpt of een elektrische versie. De lichte druk spoelt al het slijm grondig uit je neus. Herhaal dit een paar keer per dag. Op deze manier kunnen virussen en bacteriën zich niet nestelen in het neusslijmvlies en kan het zich herstellen.

Je neus zit ingenieus in elkaar. De wanden van je neusholtes zijn bekleed met slijmvlies, dat bestaat uit bloedvaten en slijmklieren. Normaal gesproken produceert het slijmvlies genoeg slijm om je neus vochtig te houden. Een vochtige neus is belangrijk in de strijd tegen virussen en bacteriën. Als een virus of bacterie je neus binnendringt, raakt het slijmvlies ontstoken en gaat het extra slijm produceren. "Een verkoudheid is dus een ontsteking van het slijmvlies," zegt Dr. J. van der Borden, voorheen KNO-arts in het BovenIJ Ziekenhuis. "Dit leidt tot het bekende fenomeen van een loopneus, of snotteren." Ademen door de neus wordt moeilijk. Het extra slijm kan indikken en in de neusholte of keelholte achterblijven. Dit belemmert je neusademhaling en veroorzaakt verstopping en het gevoel van een verstopte neus. "Dat ingedikte slijm - snot - moet worden verwijderd omdat het de verkeerde samenstelling heeft en de ellende in stand houdt," zegt KNO-arts Van der Borden.

Als je verkouden bent, is het heel belangrijk om je neus te spoelen. Gebruik een neusdouche die onder lichte druk water door je neus spuit. "Dit spoelen is goed om te doen, omdat je ziekmakende 'dingen' in je neus hebt," zegt Prof. Dr. W.J. Fokkens, KNO-arts bij het Amsterdam UMC. "Deze moeten worden uitgespoeld met veel water en onder lichte druk, zodat je neusslijmvlies zich kan herstellen. Spoelen met zout water is een uitstekende therapie en heeft logischerwijs een gunstig effect."

Verwaarloos je verkoudheid niet. Als je geen maatregelen neemt en je verkoudheid lang aanhoudt, loop je het risico op sinusitis en voorhoofdsholteontsteking.

In de acute fase is het belangrijk om je neus minstens 2 tot 4 keer per dag te spoelen. Je spoelt overtollig slijm en vuil weg en geeft het slijmvlies de kans om te herstellen. De acute fase is de fase waarin je klachten ervaart. Bij ernstige klachten mag je je neus 2 keer extra spoelen.

Preventief is het voor iedereen goed om 1 tot 2 keer per dag je neus te spoelen. Dat voorkomt problemen. "Maak er een dagelijkse hygiënische handeling van, net als tandenpoetsen", zegt KNO-arts Fokkens van het Amsterdam UMC.

Je loopt groot gevaar op verslaving! Xylometazoline of oxymetazoline zorgen ervoor dat je meteen beter kunt ademen door je neus. Ze werken in op de bloedvaten in je neus. Deze bloedvaten trekken samen, waardoor er meer ruimte ontstaat om te ademen. Dit type neussprays (vaak verkocht onder de naam Otrivin of Nasivin) verlicht meteen je klachten, maar lost het probleem niet op. En na 7 dagen zorgen de werkzame stoffen ervoor dat je neus vrij snel weer dicht gaat. Eerst voel je verlichting, daarna zit je neus weer dicht. Mensen blijven deze sprays vervolgens gebruiken, met verslaving en beschadiging van het neusslijmvlies tot gevolg. Je wordt ook vatbaarder voor infecties omdat de trilhaartjes in je neus beschadigd raken. Gebruik deze sprays nooit zonder overleg met je arts!

Wat je kunt doen tegen xylometazoline neusspray is onmiddellijk stoppen. Je zult last hebben van benauwdheid en een verstopte neus, maar uiteindelijk zal dit herstellen. Je kunt ook kiezen voor een tussenvorm, waarbij je minder vaak je xylometazoline spray gebruikt en deze afwisselt met de NeilMed NasaMist neusspray zoutoplossing. Gebruik de xylometazoline neusspray nog slechts in één neusgat, terwijl je de andere spoelt met de NeilMed NasaMist. Na een week of vier spoel je beide neusgaten met de NeilMed NasaMist. Als je zwaar verslaafd bent, raden we de NeilMed NasaMist neusspray extra sterk aan. Je kunt ook de NeilMed NasaMist All-in-one gebruiken: je sprayt en spoelt je neus in één keer. Als je neus weer hersteld is, adviseren we je om je neus gedurende een paar weken meerdere keren per dag schoon te houden met de NeilMed Sinus Rinse neusdouche. Daarna is een onderhoudsfrequentie van 2 neusspoelingen per dag voldoende.

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen
De waardering van nasomed.eu/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 586 reviews.
nl_NLNL